Адам ағзасына күнделікті қандай витаминдер қажет?

Витаминдер - организмнің қалыптасуы мен дамуы үшін қажетті зат. Ол адамның ой еңбегін арттырады, ауруға қарсы тұруын қамтамасыз етеді.

©fruitsandveggiesmorematters.org

А витаминi

А витамині балаларда жеткіліксіз болса, дамуы тежеледі, жұқпалы ауруларға бейім болады. Сондай-ақ, ересек адамдардын көзі ауырып, көрмей қалуға дейiн апарып соғады.

  • Ересек адам ағзасына күніне 2,5-5 мг;
  • Екіқабат, бала емізетін әйелдер үшін 4-5 мг;
  • Кiшкентай балаларға 2-3 мг жесе пайдалы.
Балық майы0,5-25 г
Сары май (жазғы)5-30 г
Жұмыртқаның сары уызы5-25 г
Қаймағы алынбаған сүт125-500 г
Бауыр ет (жазғы)1,0-2,5 г
Бауыр ет (қысқы)8-14 г
Семіз ет60-70 г
Салат2-5 г
Сәбіз5-13 г
Қызанақ40-60 г

 

В витаминi

В витамині жетіспесе, тез шаршағандық, тамаққа көңіл соқпаушылық, күйгелектік пайда болады. Сондай-ақ, нерв қызметі бұзылады. Мұның бәрі асқынып бери-бери дертіне шалдықтырады. Ғалымдар тазартылған ақ күріштен пісірілген тамақты жиі пайдалантын адамдардың бери-беримен тез ауыратынын анықтаған.

©Xcook.info
  • 1-3 жастағы балаларда 0,85-1 мг;
  • 4-8 жастағы балаларда 1,5 мг;
  • 9-13 жастағы балаларда 3 мг;
  • ересек адамдар үшін күніне 2 мг жеткілікті.

В витаминi қандай тағамдардын құрамында кездеседi?

Ашытқы11-41 г
Сұлы жармасы200-300 г
Бидай наны500-1000 г
Сиырдың бауыр еті200-400 г
Жұмыртқаның сары уызы180 г дейін
Қарақат350-600 г
Картоп625 г
Бұршақ120 г

 

В витаминдер тобында РР витамині бар. Бұл витамин адам ағзасында жеткіліксіз болса, пеллагра ауруына шалдықтырады. Оның белгілері: адамның ауызы ойылады, сілекейі ағады, іші өтеді, денесіне бүртік шығады, ұйқыдан айрылады, ұмытшақтық пайда болады.

РР витамині мал етінде, бауырда (сиыр еті), балықта, қара нанда кездеседі. Елімізде өсетін бидайларда РР витамині мол. Мәселен, бір бидайда орта есеппен 50 мг РР витамині бар.

С витамині (аскорбин қышқылы)

Адам ағзасы үшін бұл витаминнің маңызы зор. С витаминінің жеткіліксіздігінен, дінгене ауруы пайда болады. Соның салдарынан адам тез шаршайды, аяқ-қолы сырқырайды, тісі қызарып, бөртіп қанайды, ауыздан жағыссыз иіс шығады, денеде қызыл бөртік пайда болады, гемоглабині азаяды.

  • Ересек адамда С витамині 50-60 мг,
  • кішкентай балада 15-25 мг болуы керек.
  • Жалпы, С витамині балаларға, жүкті және бала емізетін әйелдерге көбірек қажет.
©TutKnow.ru

Құрамында С витамині бар көкөністер мен жемістер

Қарбыз220 г
Ақ орамжапырақ20-80 г
Түсті орамжапырақ30 г
Көк жуа120 г
Сәбіз330 г
Картоп60-120 г
Көк бұршақ60 г
Қызыл бұрыш10 г
Редиска180-200 г
Томат шырыны30-60 г
Қызанақ50-100 г
Лимон шырыны40 г
Апельсин шырыны30 г
Шие130 г
Жидек30-60 г
Малина160 г
Мандарин40 г
Өрік120-200 г
Қарақат13
Алма60-400 г

 

Д витаминi

Д витамині негізінен балалар ағзасы үшін өте пайдалы. Ағзада бұл витамин жетіспесе, мешел ауруына шалдықтырады. Мешел ауруы кезінде баланың сүйектері иілгіш келледі, тісінің өсуіне кедергі болады.

Сондай-ақ, Д витамині күнделікті мөлшерден артық желінсе, ағзаға үлкен залал келтіреді. Ішi өтіп, салмақ жоғалтады.

©agushkin.ru

Д теңіз балығының майында, қаймағын алмаған сүтте, сары майда, ашытқыда, жұмыртқаның сары уызында болады.

Какао0,00025 г
Сары май0,001-,0008
Сүт0,00025
Теңіз балық майы0,37-0,4
Қаймақ0,00125
Жұмыртқаның сары уызы0,0125

 

Тамақты сақтағанда витаминдер бұзылады. Тұрақсыз суда еритін С витаминін сақтау үшін жемістер мен көкөністердің сыртқы қабығын жұқа етіп аршу керек. Тамақты эмаль ыдыста, көкөністерді қайнап жатқан суға немесе сорпаға салып пісіреді. Бұл тамақ құрамында витаминдердің сақталуы үшін маңызды.