• Наурыз айының үшінші аптасында рационды жеңілдету керек. Мысалы, ет жеуді азайтқан жөн. Көкөніс, жеміс-жидектерді көп пайдаланып, сорпа ішу керек. Ал майды азайтқан жөн.
  • Көктемнің алғашқы 1,5 айында спиртті ішімдіктерден мүлдем бас тартыңыз. Ол ағзаның тазару процесін бұзып, жаңа жасушалардың өсуіне кедергі келтіреді.
  • Сүт өнімдерін аз пайдалану қажет. Бірақ айран ішуге болады.
  • Алма сіркесуының жарты ас қасығын салаттарға араластырып жеуге болады. Ол ағзадағы ішек микрофлораларын жақсартады. Ағзадағы калийдің теңгерімі реттеледі.
  • Аскөк, ақжелкен сияқты көкөністі көп тұтынған дұрыс. Рационға смузи, күнзе (кориандр) қосуға да болады. Олардың орнын жазға қарай қарбыз бен баялды баса алады.
  • Суды көп ішіңіз. Көбірек қозғалып, жүгіруді қолға алсаңыз, ағзадағы қыстан қалған токсиндер термен шыға бастайды. Сауна мен моншаға жиі барыңыз.

Көктемде мына тағамдарды күнде пайдаланса, ағзада дәрумен жетіспеушілігі болмайды.

  • брокколи, ашытылған қырыққабат;
  • апельсин;
  • пияз;
  • сәбіз;
  • рукола.

(Фото: Аlimentarium-staging.b-i.com)