Түрік халықтарының ұғымында жеті саны қасиетті саналғандықтан Наурыз көжеге жеті дәм қосылады. Ата-бабаларымыздың айтуы бойынша бұл күні Наурыз көжені тойып ішкен адам жыл бойы молшылық пен тоқшылықта болады.

Наурыз көже дайындау үшін бізге:

— Су

— Сүрленген ет / қазы

— Жүгері жармасы

— Бидай жармасы

— Тары жармасы

Наурыз көже үшін тары жармасы
Наурыз көже үшін тары жармасы

— Айран

Наурыз көз үшін айран
Наурыз көз үшін айран

— Тұз

Тұз
Тұз

Наурыз көжеге қосылатын бұл 7 дәм сәттілік, байлық, атақ, кемеңгерліктің белгісі болып табылады.

Етті қазанда қайнату
Етті қазанда қайнату

Көжені дайындау үшін алдымен сүрленген ет пен қазыны жақсылап жуып (қажетіңізше тұз қоссаңыз болады), 2-2,5 сағат қайнатып қоямыз.

Негізінен көжеге соғымнан арнайы сақталған сүр ет қосылады.

Наурыз көже

Ет пісіп жатқанда жүгері мен бидайды жуып, қалауыңызша тұз қосып 1 сағаттай қайнатамыз. 1 сағаттан кейін тары жармасын саламыз.

Наурыз көже

Тары жармасының тез пісетіндігін ескере отырып тарыны салғаннан кейін көжені 15 минуттай ғана қайнатамыз.

Піскен ет
Піскен ет

Дайын етті майдалап тураймыз.

Наурыз көже

Сөйтіп туралған етті сорпасымен бірге дайын көжеге араластырып, суытып қоямыз.

Наурыз көже
Наурыз көже

Салқындаған көженің үстіне айран құямыз.

Наурыз көже

Наурыз көже дайын!

«Наурыз» мейрамының басты ерекшелігі бұл күні барлық адамдар өздері ренжіген адамдарды кешіріп, өзінің туған-туысқандары мен жақындарына, айналасындағы адамдарға барынша мейірімділік танытуы қажет. Сондай-ақ егер адам жеті үйден жеті дәмнен дайындалған Наурыз көже ішіп шықса жаңа жыл ол адам үшін сәтті болады деген сенім бар.

Ұлыстың ұлы күні Наурыз мейрамы құтты болсын! Наурыз әр шаңыраққа береке, байлық алып келсін!

Наурыз көже
Наурыз көже ұлттық тағамы.

Наурыз көженің видео-нұсқасы: