Тамыз айында пісетін 5 пайдалы азық-түлік

Тамыз айында дәрумендерге бай азық-түліктер пісіп-жетіледі. Жеміс-жидектерді дәл осы мезгілде жеп қалмасаңыз, кейін оның тағамдық құндылығы жойылып кетуі мүмкін. Сонымен, тамыз айында аталған азық түрлерін жиі пайдаланыңыз.

Жүгері

Жүгері
©LiveInternet

Жүгері В, С, РР дәрумендеріне бай. Сондай-ақ оның құрамында фосфор, калий, йод пен молибден элементтері кездеседі. Жүгері адам ағзасындағы зат айналымын реттеуге көмектеседі. Оны күнделікті тұтыну адамды сергек қылып, бойына қуат береді.

Қауын

Қауын
©Nexplorer.ru

Қауынның 16-18 пайызы қанттан тұратындықтан, ол крахмал мен ақуызға бай. Фолий қышқылының бір күндік нормасын 150 грамм қауын жеу арқылы орындауға болады. С дәрумені, минералды тұздар, кремний мен теміржетіспеушілігі кезінде қауынды дәрілік мақсатта қолданады. Қауын қан құрамын қалыпқа келтіріп, жүйкені тыныштандыратын қасиетке ие.

Алма

Алма
©Edaplus.info

Алманың пайдасы туралы көп мағлұмат білеміз. Ал тамыз айы нағыз алманың пісетін шағы. С, А және В дәрумендеріне бай жемістің бұл түрі қанды тазалауға, теріге, көру қабілетіне пайдалы.

Бал

бал
Көрнекі сурет

Бал құрамындағы фитонцидтің арқасында антисептик ретінде қолданылады. Шығыс елдерінде оны «мәңгілік сұлулық пен денсаулықтың сақтаушысы» деп те атайды. Балдың емдік қасиеті барлық ауруға ем. Аралардың ұясынан бал жинау маусымы күзге қарай, тамыздың соңында басталады. Демек, балғын балдың дәмін осы уақытта тату керек.

Қарбыз

Қарбыз
©Pomada.cc

Қарбыздың қандай пайдасы бар екенін бұрын да айтқанбыз. Қазақстанның оңтүстік аймақтарында қарбыз сәл ертерек піскенімен, тамыз айында аталған жемістің саудасы қыза түседі.

Аталған бес жемістің адам ағзасына келтірер пайдасы орасан зор. Жаздың жайдары күнінде жақсы тамақтанып, қысқа азық жинап алыңыз.

Пікір қосу

Қалдыратын пікіріңізді осында жазыңыз!
Есіміңізді жазыңыз!